Tavaszi nagytakarítás 10 lépésben

2018-04-26 - Juhász Nóra
takarítás1-1200x800.jpg

A tavaszi nagytakarítás, főleg ha dolgozol, egyedül elvégezni igazán nagy feladat. Mi mégis megpróbáljuk Neked 10 lépésben a teljesség igénye nélkül megkönnyíteni ezt a folyamatot. Vedd elő a naptárad, és beoszthatod magadnak a feladatokat akár 2 napra vagy akár 10 napra is. Csináld úgy, ahogy Neked a legkényelmesebb!

 

Itt az idő, hogy a hűtőszekrényt kitakarítsd , és akár leolvaszthatod is, amennyiben szükséges. Remek alkalom arra, hogy kitaláld mi az amit vissza akarsz majd bele rámolni. Ha leolvadt, ecetes vagy szódabikarbónás vízzel mosd ki.

Rakj rendet a kamrádban is:

sok minden megmolyosodhat a tél során, ellenőrizd a lisztféléket, a babot, lencsét, müzliket. Nem egy hálás feladat, de nagyon büszke leszel majd magadra!

Szerezz beminden szükséges takarítószert és -eszközt: sok-sok rongyot, szivacsot, papír törlőt,  ecetet, mosogatószert és tisztítószert.

Egy nagy dobozba szedd össze amire már nincs szükséged. Ne ragaszkodj minden porfogóhoz, itt az idő, hogy szelektálj. Minél kevesebb tárgyad van elöl, annál könnyebb később is takarítani.

Szedd le a függönyöket és mosd ki őket. Itt az idő, hogy az ablakokat is megtakarítsd. Hidd el a vakítóan csillogó ablaküveg és az öblítő illata minden fáradtságért kárpótol majd.

 Ne felejtsd el, hogy a por lefelé száll, a takarítási műveletek mindigfelülről lefelé haladjanak: a padló felsöprése vagy felporszívózása maradjon a legvégére.

A porszívóval ess neki a szőnyegeknek, és a kárpitozott bútoroknak, de dönthetsz úgy is, hogy kitisztíttatod a szőnyeget és a bútorokat, de akár vehetsz nálunk egy rá való Sofa Dress huzatot is.

 

 

Mozdítsd el a nagyobb bútorokat is, meglátod, hihetetlen mennyiségű piszok van mögöttük, és előkerülhetnek rég elveszett kis játékok,fél pár fülbevalók is. A végére hagyd a padlót, de most kivételesen ne érd be a nyeles felmosóval, hanem ereszkedj térdre és a rejtett sarkokat, zugokat is tisztítsd meg.

Növényeidet szükség esetén ültesd át és zuhanyoztasd le őket. Nagyon hálásak lesznek érte. Ha szeretnéd, hogy leveleik csodálatosan csillogjanak óvatosan töröld át őket sörbe mártott ronggyal.

A fürdőszoba az egész takarítás alatt folyamatos használatban van, ezért itt fejezd be a munkát. Itt is a „felülről lefelé” elv érvényesül: előbb a fal, aztán jöhet a csempe, majd a tükör, a mosdó, a kád és a vécé, és legvégül a padló. Az ecet vízkőoldó is! Tudtad?

 

+ 1 . Ha pedig már minden ragyog, foglalkozz egy kicsit magaddal is. Este engedj egy forró, illatos fürdővizet a tiszta kádba, és lazíts.